Anadili Eğitimi

Anadili eğitiminin amacı, öncelikle çocukların dili iyi kullanabilmeleri, duygu, düşünce ve isteklerini ifade edebilmeleri, başkalarını dinleyip anlayabilmelerini sağlamaktır.

2-3 yaş arası 5-10 dakikalık müzik ve hikaye etkinlikleri, parmak oyunları, tekerlemeler, kuklaları konuşturmak, oyun sırasında kavramları öğretmek ( renk, şekil, zıt kavramlar),  basit öykü canlandırmaları, okul içinde, park ve bahçede nesneleri isimlendirme oyunları gibi etkinliklerle dil gelişimi desteklenir. Örneğin, arabayı otoparkın içine-dışına, en büyük kutuyu alta küçüğü üstüne, mavi topları sepete toplayalım gibi yönergelerle pek çok kavram oyun sırasında öğretilir.

3 yaş ve üzeri çocuklarda şiir, tekerleme, parmak oyunu ve bilmeceler her gün düzenli olarak programa dahil edilir.  Çocuklar bu çalışmalarda hem eğlenip sosyalleşirler, hem yeni kelimeler öğrenip bunları farklı etkinliklerde uygulama fırsatı bulmuş olurlar. Ayrıca öğrenilen yeni kelime ve kavramların pekiştirilmesi için uygulama kitaplarından yararlanılır.

Her gün hikaye kitabı dinler, bazen yarım bırakılan hikayeyi tamamlar bazen hikayeyi canlandırırlar. Yaşlar büyüdükçe etkinliklerde daha katılımcı olurlar. Örneğin, öğretmenlerinin başlattığı bir hikayeyi devam ettirmek için ellerindeki yumağı, topu sıra ile birbirlerine atıp, yumağı her alanın bir cümle eklemesi ile kendi hikayelerini oluştururlar. Anlatmak kadar anlatan arkadaşı dinlemenin de önemli olduğunu öğrenirler.

Aynı sesle başlayan kelimeleri bulma, tersini söyleme aklımda tuttuğum sözcüğü bul, nesi var, sesinden nesneleri tanıma, kulaktan kulağa gibi pek çok oyunla hem eğlenir hem anadillerini kullanmakta ustalaşırlar.

Sanat etkinlikleri ve projelerde yaptıkları bireysel çalışmaları sözel olarak anlatmaları, arkadaşlarıyla paylaşmaları istenir. Burada doğru yanlış yoktur, ne anlatırsa anlatsın sınırsız bir kabulle çocuğun kendini ifadesi desteklenir.

5-6 yaş çocukları hemen hemen yetişkinlerde olduğu gibi, yaşına uygun pek çok konuda bir fikir sahibidir. Panda’da amacımız çocuklara, bu fikre sahip çıkıp, savunabileceği düzeyde bir özgüven ve ifade yeteneği kazandırabilmektir.  Bunun için açık uçlu veya yönlendirilmiş sorular, oyunlar planlanır. Örneğin büyümeniz için süt mü, yumurta mı, bal mı önemlidir gibi kesin doğrusu olmayan sorular verilir. Önemli olan çocukların bu üç seçenekten birini seçip, fikrini savunabilmesidir. Bazen bir çocuk çok iyi bir savunma ile arkadaşlarının fikrinin değişmesine neden olabilir.

Panda’da yaşanılan her ortamda dili geliştirmek için fırsat yaratılır.